Hello Mobility gaat veilig rijgedrag inzichtelijk maken voor Zego

Gepubliceerd op

Na MS Amlin en Scharenborg bedrijfsverzekeraars, gaat ook Zego in zee met Hello Mobility. Concreet gaat de insurtec-onderneming het rijgedragplatform van Hello Mobility standaard aanbieden aan haar klanten. Het platform brengt rijgedrag en risico’s in kaart zodat wagenparkbeheerders hun chauffeurs kunnen motiveren tot veiliger, zuiniger en schoner rijgedrag.

Sander Kernkamp, general manager van Zego Nederland: “Door samen te werken met Hello Mobility kunnen wij onze klanten extra inzicht geven in het rijgedrag binnen hun wagenpark. Dit is mogelijk door de wagenparkscan die Hello Mobility namens ons uitvoert. Op basis van deze informatie, in combinatie met data uit telematica, kunnen chauffeurs advies krijgen hoe ze beter kunnen rijden. Door veilige en verantwoorde verkeersdeelname op deze manier actief te stimuleren, beschikken onze klanten over een oplossing voor verkeersveiligheid. Veilig en verantwoord rijgedrag wordt hiermee een business case omdat je de effecten ervan terug kan zien in je premie.”

Het klinkt simpel, maar volgens Kernkamp gaat het pas werken als schadepreventie daadwerkelijk leeft binnen het bedrijf. De mogelijkheden gaan volgens hem verder dan verkeersveiligheid en schadepreventie. “Beter rijden betekent niet alleen veiliger rijden, maar ook zuiniger en schoner. Denk hierbij aan lagere een vermindering in CO2 uitstoot, brandstof- en energieverbruik en stilstand, lagere onderhoudskosten en routeoptimalisatie. Dit helpt wagenparken niet alleen hun premie, maar ook andere wagenparkkosten onder controle te houden.”

Coaches

Han Arts, sinds september commercieel directeur bij Hello Mobility, legt uit dat zijn bedrijf werkt met coaches. “De coaches van Hello Mobility helpen de ondernemer om op basis van rijgedragdata beslissingen te nemen zodat de bedrijfsprocessen kunnen worden aangepast. De basis is data. Via een agnostisch dataplatform wordt ruwe data via een api-koppeling uit de bedrijfsvoertuigen geïmporteerd, deze data wordt verrijkt met externe bronnen en voertuigspecifieke algoritmes. Hierdoor zijn we in staat om een rijgedrag-score aan de rijstijl te koppelen. De score geeft weer in welke mate een chauffeur verkeersinzichtelijk, veilig, comfortabel, zuinig en schoon rijdt.”

Mark Maaskant, de ondernemer achter Hello Mobility, geeft aan dat een agnostisch dataplatform met alle telematicasystemen kan koppelen. “We leggen ons niet toe op één soort datakoppeling, maar maken met elke leverancier van data een eigen koppeling. Als een klant bijvoorbeeld een telematicasysteem heeft van Webfleet, Transics, Geotab, Fleetgo, ABAX of Cabman, kunnen wij het koppelen.” Maaskant licht toe dat dit niet de meest kostenefficiënte oplossing is, maar dat Hello Mobility nu eenmaal de best mogelijke data wil leveren. “Wij willen niet alleen basisinformatie leveren, zoals de manier waarop bochten genomen worden en er geremd of versneld wordt, maar een veel intelligentere rijgedragscore maken. Ik ben dan ook tegen standaardscores: want als je te hard remt voor een overstekende gans, wordt dit bij standaardscores geregistreerd als onveilig remgedrag. We werken dan ook niet incident-gestuurd, maar op een structurele manier waarbij chauffeurs alleen worden aangesproken als ze structureel buiten een bepaalde onder-of bovengrens komen. Met andere woorden: met onze wijze van data-interpretatie zien wij onveilig rijgedrag aankomen en stellen we een fleetmanager in staat actie te ondernemen voordat er schade wordt gereden.”

Naast het gebruik van basisinformatie verzamelen Zego en Hello Mobility bijvoorbeeld meer specifieke informatie zoals maximumsnelheden op wegen, inclusief de snelheid op matrixborden en rijden bij daglicht of duisternis. “Het gaat er met name om dat een rijgedrag-score eerlijk en realistisch voelt voor de chauffeur en gebaseerd is op de juiste feitelijke data. Iets te hard rijden op de snelweg creëert bijvoorbeeld een lager risico dan te hard rijden in een 30 km/u zone en juist dát verschil wil je voor de chauffeur inzichtelijk maken”, stelt ook Han Arts.

''Het gaat er met name om dat een rijgedrag-score eerlijk en realistisch voelt voor de chauffeur en gebaseerd is op de juiste feitelijke data. Iets te hard rijden op de snelweg creëert bijvoorbeeld een lager risico dan te hard rijden in een 30 km/u zone en juist dát verschil wil je voor de chauffeur inzichtelijk maken.''

Hello Mobility

Hello Mobility komt uit de koker van Tom Rodenbrug die in 2018 vanuit Sparklab (Het Innovatielab van Nationale Nederlanden) Hello Mobility was gestart. Vorig jaar werd het onderdeel van The Roadsafetylab, opgericht door Mark Maaskant en Lisanne Spruijt. Dit zorgt er volgens Maaskant voor dat er ruimte is om te investeren om het concept van een datagedreven schadepreventie oplossing tot een structureel succes te maken.

“In de acht maanden na deze belangrijke stap zijn we van 15 naar ruim 30 medewerkers gegroeid en hebben we 17 openstaande vacatures”, vertelt Maaskant. Momenteel is het bedrijf op zoek naar front- en back-end developers om de software door te ontwikkelen en sales- en projectmedewerkers om de technologie bij de klanten uit te rollen.

Ook heeft Maaskant na de integratie van Hello Mobility binnen the RoadsafetyLAB de bestuursstructuur aangepast. Om van een mkb-bedrijf onder leiding van de oprichters door te groeien naar een Insurtech is Jeroen Bruinooge (voormalig directielid van Van Ameyde) in september 2021 aangesteld als CEO en is Han Arts, voormalig salesdirecteur van Moove Connected Mobility (een dochter van Autobinck) vanaf begin deze maand aangesteld als commercieel directeur. Spruijt is betrokken als systeemarchitect en Maaskant zelf blijft zich focussen op het innovatieve proces en gaat bij klanten langs om mee te kijken naar wat er daadwerkelijk op de weg gebeurt, want ‘verkeersveiligheid vergroot je niet op het bureau’. Maaskant heeft ook al een CTO op het oog, die naar verwachting per 1 mei zal starten.

Op dit moment focust het bedrijf ook op datadiensten voor fietsbezorgers die op light electric vehicle’s rijden (Picnic) of cargobikes, die worden ingezet door DHL en Post NL. Hello Mobility werkt op dit moment al samen met klanten als DHL, Instabox, DLG, Nationale Nederlanden, MS Amlin en Scharenborg bedrijfsverzekeraars. 

-

Gepubliceerd door: AMweb