Je wagenparkscore kan een grote rol spelen bij het verminderen en/of laag houden van je premie en wagenparkkosten. Het is dus belangrijk om te weten hoe deze score berekend wordt. Lees hier hoe het werkt.
Hoe wordt mijn wagenparkscore berekend?
De wagenparkverzekering van Zego helpt je tijd en geld te besparen en biedt je daarbij een variëteit aan voordelen zoals de Fleet Portal voor wagenparkbeheer, een op gebruik gebaseerde verzekering, het beloningssysteem en uitstekende klantenondersteuning.
Een van de grootste voordelen voor onze klanten is het Risicobeheer Dashboard. Via het Risicobeheer Dashboard krijgen klanten namelijk uitgebreid en gedetailleerd inzicht in het rijgedrag van hun wagenpark. De wagenparkscore staat hierbij centraal. Maar hoe komt die score tot stand?
Heel simpel gezegd: hoe beter het rijgedrag van je chauffeurs, hoe hoger de wagenparkscore. Maar, achter de schermen gebruiken we ingewikkelde berekeningen, algoritmes en complexe data om je de meest nauwkeurige en gepersonaliseerde wagenparkscore te bieden die representatief is voor jouw wagenpark. In deze blog post gaan we de grondbeginselen van de berekening van de wagenparkscore uitleggen.
Hoe je chauffeurs rijden
De belangrijkste factoren die we gebruiken bij het berekenen van de wagenparkscore zijn: gedrag met betrekking tot (1) Snelheid, (2) stationair draaien, (3) remmen, (4) bochten en (5) optrekken. Onze technologie registreert en analyseert hoe voertuigen worden bestuurd. Hard remmen of optrekken zijn bijvoorbeeld indicatoren voor onveilig rijgedrag - en dragen daarom bij aan een lagere wagenparkscore.
Op basis van deze factoren nemen we een gemiddelde van zogenaamde ‘risicovolle verkeerssituaties’ (denk aan plotseling remmen of hard door de bocht gaan) over een periode van 7 dagen. Op basis van dit gemiddelde wordt er een score voor elk voertuig berekend. Tezamen vormen alle individuele voertuigscores jouw wagenparkscore. Dit geeft jou een nauwkeurig beeld van hoe je wagenpark rijdt en helpt ons om de meest eerlijke score te berekenen.
Natuurlijk zijn er situaties waarin een bestuurder plotseling hard moet remmen (bijvoorbeeld als een voetganger onverwachts de weg oversteekt). Hier houden we dan ook rekening mee in ons scoreberekeningssysteem.
Waar je rijdt
Wist je dat? Het aantal verkeersdoden per miljoen gereden kilometers blijkt het hoogst te zijn in 30 km per uur zones.
In dichtbevolkte gebieden komen dus de meeste ongevallen voor: meer mensen, meer voertuigen en meer afleiding. Werken je chauffeurs voornamelijk in drukke, dichtbevolkte gebieden? Dan kan het hogere risico weerspiegeld worden in de wagenparkscore. Gelukkig kunnen ongevallen tot een minimum beperkt worden door veilig te rijden. Veilig rijgedrag zal namelijk altijd tot een goede wagenparkscore leiden.
Een verzekering op maat voor jouw wagenpark
Al deze factoren gebruiken we om een zo nauwkeurig mogelijk risicoprofiel voor jouw wagenpark in zijn geheel, en voertuigen afzonderlijk te berekenen. Om je wagenparkscore te bepalen, kijken we naar het percentage voertuigen dat in de categorie met laag, gemiddeld of hoog risico valt. Wanneer jouw voertuigen in de categorie ‘laag risico’ vallen, is de kans groot dat je minder betaalt voor je verzekering.
Ingewikkelde rekenmodellen. Eenvoudige verzekering. Eerlijke prijs.
-
Gegevens gebaseerd op onderzoek van onze partner Gribb.
-
Vorige blog: ons digitale schadeproces in een notendop