“We zijn geen eendagsvlieg”. Met deze woorden benadrukt Sander Kernkamp, algemeen directeur Zego Nederland, dat de van oorsprong Britse ‘insurtech’-onderneming Zego, veel ambities heeft om zich als verzekeraar onmisbaar te maken voor wagenparkbeheerders. Dit vertelt Kernkamp aan AM. Zego gaat vandaag van start in Nederland.
Kernkamp, eerder onder andere ceo bij ABN Amro verzekeringen, is sinds een half jaar aan boord bij Zego. Het bedrijf is vijf jaar geleden opgericht in het Verenigd Koninkrijk en behalve in het thuisland ook actief in Ierland, Spanje, Frankrijk en vanaf deze week ook in ons land vanuit kantoren in Rotterdam en Amsterdam. Kernkamp geeft aan dat Zego ook verder door wil groeien in Europa en momenteel vier landen op de radar heeft. “We bereiden deze landen voor en kijken waar ons concept de meeste toegevoegde waarde heeft.” Welke vier landen op het lijstje staan, kan hij (nog) niet vertellen.
Maar wat doet Zego nu precies? Het bedrijf focust vooral op wagenparkbeheerders. Dit kunnen leasemaatschappijen zijn, maar ook grote mkb-bedrijven en mid-corporate organisaties. “Onze doelgroep zijn wagenparken boven de vijftig voertuigen, dit kunnen zelfs parken met een omvang van 40.000 auto’s zijn. Het gaat hierbij om voertuigen tot 3,5 ton gewicht. Trucks, bussen en touringcars verzekeren we op dit moment nog niet.”
''We zijn niet als eendagsvlieg in deze markt gevlogen.''
Tech-platform
Kernkamp benadrukt dat Zego eerder een tech-bedrijf dan een verzekeraar is. “Kern van onze business is ons tech-platform dat met eigen software is gebouwd. We focussen hierbij op drie zaken: veiliger, zuiniger én schoner rijden. Wagenparkbeheerders krijgen via het platform inzicht in het rijgedrag van de chauffeurs en kunnen hen op basis hiervan coachen en adviseren om veiliger te rijden, wat uiteraard leidt tot minder schades. Daarnaast bieden we klanten de mogelijkheid om per uur of per gereden kilometer hun premie te betalen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld bij het betalen per kilometer dat ze een basispremie betalen en daarbovenop komt dan een bedrag op basis van de gereden kilometers. Hierdoor betalen ze duidelijk minder dan bij andere verzekeringsvormen. Tot slot brengt ons platform in beeld hoeveel co2 er gebruik wordt, bijvoorbeeld als bedrijfsbusjes stationair draaien; daar kan de wagenparkbeheerder zijn personeel dan op aanspreken.”
‘Flexibele verzekeringen zijn een must’
De Nederland-directeur benadrukt dat de coronacrisis ons leert dat verzekeringen enkel toekomstbestendig zijn als ze flexibel zijn. “De crisis heeft ons geleerd dat wagenparken allemaal anders zijn. Sommigen hebben de afgelopen periode stil gestaan, anderen hebben juist meer gereden. Om de juiste verzekering te hebben die past bij het bedrijf moeten verzekeringen flexibel zijn. Per kilometer, per uur, per maand, per jaar of een combinatie bieden wij aan.” Het enige dat er praktisch gezien moet gebeuren, is het plaatsen van een kastje bij de accu van de auto. Het kastje geeft een signaal als de bestuurder gaat rijden en op basis van deze data wordt een premie berekend.
Volgens Kernkamp is het betalen per kilometer ideaal voor bijvoorbeeld busjes in de kinderopvang. “Deze rijden normaal gezien maar twee keer per dag, dan is het zonde als je meer betaalt. Ook busjes van bouwbedrijven die vaak een hele dag bij een bouwplaats stilstaan, zijn geschikt voor deze verzekeringsvorm.”
Het huidige probleem in verzekeringsland is, aldus Kernkamp, dan ook dat in een steeds veranderende wereld traditionele verzekeraars bedrijven tegenhouden. Waarom vindt hij dat precies? “Er zijn veel aspecten. Allereerst is de mate van digitalisering bij veel verzekeraars vaak minder dan wat wij kunnen bieden. Daarnaast mist er ook vaak maatwerk. Als je maar een paar uur wilt rijden, heb je maar een paar uur verzekeringen nodig en veel verzekeraars vinden het nog lastig om verzekeringen aan te passen aan verschillende en ‘afwijkende’ bedrijfsvoeringen. Daarnaast faciliteren wij ook snelheid in het claimproces.
Chauffeurs krijgen hiervoor toegang tot onze app waarbij ze foto’s kunnen doorsturen, een afspraak bij een herstelbedrijf kunnen maken en zo snel de weg weer op kunnen. Deze snelheid bieden veel traditionele verzekeraars niet.”
''Het huidige probleem in verzekeringsland is, aldus Kernkamp, dan ook dat in een steeds veranderende wereld traditionele verzekeraars bedrijven tegenhouden.''
Tot slot noemt Kernkamp Zego enorm ambitieus. “Sinds de oprichting in 2016 heeft het bedrijf partnerschappen gesmeed met bedrijven zoals BP, Aon en Voi. Zego heeft daarnaast in 2021 meer dan 210 miljoen euro (240 miljoen dollar) aan financiering opgehaald bij investeerders als DST Global en General Catalyst. We hebben dus voldoende vermogen om volop te investeren.” En dat doet Zego. Zo gaan er in ons land twaalf mensen aan de slag, maar zijn er in totaal al ruim vijftig Zego-medewekers met Nederland bezig. In het Amsterdamse kantoor, dat op 1 februari zijn deuren opent, gaan vooral verkoopmedewerkers, operationele medewerkers, juristen en productontwikkelaars aan de slag. In Rotterdam focust het volmachtbedrijf met name op de Europese activiteiten.
Trots vertelt Kernkamp dat in ons land al enkele klanten zijn opgetekend, van wie hij de namen nog niet kan noemen. Wel geeft hij aan dat het gaat om onder meer taxibedrijven en leasemaatschappijen. Over de ambitie in Nederland is hij duidelijk. “We hebben een markt van 1,5 miljard euro die geschikt zou zijn. Wij richten ons op ongeveer 600 miljoen van deze markt, daar willen we een zo groot mogelijk deel van. We zijn niet als eendagsvlieg in deze markt gevlogen. Nee, wij hopen dat wagenparkbeheerders niet meer om ons heen kunnen om hun wagenpark veiliger, zuiniger en schoner te maken.”
Hoe werkt het wagenparkportaal?
Zego biedt wagenparkbeheerders een volledig geautomatiseerd wagenparkportaal. Hierin zijn zowel de groene kaart, de polis, claims en betalingen terug te vinden. In het portaal is ook data van individuele auto’s terug te vinden. Het gaat hierbij om specifieke informatie als data over remmen, versnellen en het nemen van bochten. Beheerders kunnen zelfs live een auto volgen. Met deze inzichten kunnen wagenparkbeheerders en intermediairs volgens Zego tot wel 20 procent besparen op premies door proactief risicobeheer. Ook kunnen zij wel tot 40 procent besparen op administratietijd, omdat alle administratie in één portaal verwerkt is, aldus de onderneming.
-
Gepubliceerd door: AMweb